Историята на PO Ferries

P&O (Peninsular and Oriental Steam Navigation Company ) е английска корабна и логистична компания създадена в началото на 19 век.След придобиването й от Dubai Ports World през месец Март 2006г.,сделка за 3,9 милиарда лири P&O става подразделение на DP World,като запазва фирменото си име и лого.Седалището на P&Oсе намира в град Лондон,Великобритания.

През 1822г. Brodie McGhie Willcox,корабен агент и Arthur Anderson,моряк от Северна Шотландия влизат в съдружие,за да оперират корабна линия основно между Англия и Испания и Англия – Португалия.През 1835г. Капитан Richard Bourne,корабособственик от Дъблин,Ирандия се присъединява към тях и тримата установяват редовна параходна линия между Англия и Иберския полуостров под името Peninsular Steam Navigation Company.Фирменото лого и флаг са директно свързани с знамената на полуостровните държави : бяло – синьото представляват Португалското знаме през 1837г. , жълто – червеното Испанското знаме.

През 1837г. P&O печели договор с Британското Адмиралство ( официалната Кралска институция,която отговаря за Кралския морски флот по това време ) за доставка на поща до Иберския полуостров,а по-късно през 1840г.придобива правото да доставя поща до Александрия в Египет.Същата година с официален Кралски Чартър ( Royal Charter – документ, с който се установяват градове ), P&O е регистрирана и затова не съдържа в името си ООД,АД или друга дружествена форма.

• В Средновековието с Кралски Чартъри са се създавали градове и датата на Чартъра е датата официално призната за установяване на града,независимо от времето на настаняване от местните жители.В определен период единствено посредством Кралски Чартър е била възможна фирмена регистрация.Други фирми установени по този начин са British East India Company и  British South Africa Company.

Договорите за доствка на поща са в основата на развитието на P&O до Втората Световна война,като в същото време фирмата става водеща търговска корабна компания и превозвач на пътници.През 1914г. фирма P&O купува British India Steam Navigation Company,която е най-голямата корабна компания във Великобритания по това време с флот от 131 парахода.Няколко години по-късно през 1918г.придобива контролиращия пакет и дял на Orient Line,която оперира доставките на поща по маршрута Великобритания – Австралия.След поредица от сливания и изкупувания флота на P&O достига близо 500 кораба в средата на 20 те години на 20 век.През 1920г. P&O създава банка под името P&O Bank,която по-късно продава на друга банка.

По официални данни през Първата Световна Война са потопени 85 кораба на P&O а през Втората Световна Война фирмата търпи загуби в размер 179 потопени и разрушени кораба.

След 1945г. над 1млн.пътника,повечето имигранти, достигат до Австралия благодарение на линията на P&O,но пътническия бизнес търпи значителен спад,в резултат на което фирмата се насочва основно към товарни превози,круизи,контейнери и фериботни превози.Ро-Ро (Roll-on / Roll-off )  линиите започват като проект и изпълнение за P&O в средата на 60 те години и продължават своето развитие и до днес.

През 2006г.след официална тръжна процедура P&O е закупена от Dubai Ports World ,фирма собственост на правителството на Дубай – ОАЕ , и след тази сделка се превръща в част от третия в света пристанищен оператор.DP World с гордост запазва търговското име на P&O под което фирмата работи понастоящем.

В момента P&O е единствения оператор на линията Кале – Дувър – Кале с 24 прекосявания в посока на денонощие изполвайки системата на „отворен” билет,при която няма фиксиран час на качаване и резервацията е валидна 7 дена от деня на нейното потвърждение.

Двата кораба Spirit of Britain и Spirit of France присъединили се към флота на фериботните линии P&O през последните две години предтставляват най-големите кораби строени някога за прекосяване на Ла Манша и една от най-значителните инвестиции на P&O фериботи.

 

 

Статии