История на DFDS

История на DFDS Seaways:

Det Forenede Dampskibs Selskab  (DFDS)   е основана на 11 декември 1886г. под ръководството на финансиста Карл Тиетген, в следствие на сливнето на трите най-големи датски параходни компании. Функционирането и започва на 1 янураи 1867г. с 19 кораба с отправна точка Копенхаген. По това време, основните маршрути на компанията са били  Дания, Норвегия, Балтииско море, Белгия, Обединеното кралство и Испаня, превозвайки товари и пътници. С наратсването на компанията били открити и нови връзки до Швеция, Франция, Средиземно и Черно море, както и Северна и Южна Америка. В допълнение, DFDS упражнява и други втрешни дейности в Дания. След 1980г. компанията се превръща в една от десетте най-големи в световен мащаб, занимваща се с корабоплаване. Създадена е и Скандинавско-Американска линия, обслужваща търговията до 1935г.

Първата световна война се отразява тежко на компанията, и тя губи 26 кораба, а по време на следвоенната депресия още 30 други. „DFDS  се възражда създавайки нови маршрути и до средата на 1920г. компанията притежава 124 кораба. През 1925г. компанията предизвиква истинска сензация, създавайки първия в света моторен пътнически кораб за къси разстояния. Втората световна война започва с девет загубени кораба за компанията, преди германското нашествие в Дания през Април 1940г. Тогава голям брой кораби стават притежание на Великобритания и изпълняват военни функции. Германските сили конфискуват общо 21 кораба на DFDS по време на войната, а други три са унищожени от мини след края на военните дейтвия.  Постепенно маршрутните линии, които се били преустановени по време на войната са отново отворени, и разработките на нови двигатели и кораби продължават.

През 1950г. „DFDS“ са първата компания предлагаща обслужване „от врата до врата“, както и проектира специализирани кораби за превоз на малки дървени контейнери. За първи път е и открит маршрут до Гренландия. През 1964г. се вкарва в експлоатация първия кораб, за пренос на моторни превозни средства до пристанище Харуич. През 1965г. „Transport Rationalization Department“, която по-късно става „DFDS Transport” започва работа. „M.s. AKERSHUS“, първият в света пътнически и кораб, който може да качва ремаркета и влекачи, е въведен в експлоатация на маршрут Фредериксхавн -Осло. През 1966г, сто години след основаването си, компанията се състои от 13 пътнически кораба,53 товарни, 4 влекачи и 38 баржи. Тогава е и продаден последният параход на компанията, след 50 години работа. „DFDS” вече не е фериботна компания. До 1870г. 4 нови ферибота изпълняват нови линии за компанията. 80-те годни на миналия век са белязани с възход за компанията, чрез закупуването на още два ферибота. След тази експанзия, през 1984г. средиземноморските фериботни услуги са прекратени и две години по-късно, компанията се отказва напълно от дълбоководни товарни маршрути, концентрирайки се върху европейския пазар. През 90-те компанията все повече се ориентира към „ro-ro” фериботен транспорт и кратките пътнически преходи, загърбвайки круизните плавания. През 2001г. е финализирана сделката с литовската компания „LISCO” за придобиване на 76% дялово участие. През 2005г. изцяло са закупени „Lys-Line Rederi“ и „Lys-Line“. През 2006г. „DFDS закупува 66%, дялов актив от белгийската спедиторска фирма „Halléns“. През 2010г, компанията става и абсолютен собственик на корабната компания „Norfolk Line“.

Днес, “DFDS Seaways” е структурата занимаваща се с корабоплаване, част от „DFDS A/S“,оперираща на 25 маршрута, притежаваща над 50 товарни и пътнически кораба на територията на Северно и Балтийско море и Ламанша.

Статии