История на Евротунела

Евротунела представлява подземната железопътна връзка между Франция и Англия.Тунела започва от Coquelles, Pas-de-Calais Франция  и завършва в Folkestone, KentВеликобритания.

Отсечката е с дължина 50,5 км и в най – ниската си точка се намира на 75 метра под морското равнище.Единствено тунела Seikan в Япония притежава по-голяма обща дължина от 53.85 км и по-голяма дълбочина като местонахождение на 240 метра пряко под вода.Въпреки този факт през 1996г.Американската общност на цивилните инженери обявява Евротунела като едно от 7 седемте съвременни чудеса на света.Сред тези чудеса се нареждат  Панамския канал,моста Golden Gate / San Francisco и сградата на Empire State / New York.

Идеята за подземна връка между Континента и Англия се появява през 1802г. в различни варианти, всеки един неуспешен като проект и реализация до 1988г.когато започва работата по изграждането на Евротунела.Официалното откриване на съоръжението става през 1994г.За да бъде възможна реализацията е създаден най-големия консорциум от банкови институции ангажирани някога с финансиране на частен проект.Общата стойност е изчислена на 5 млрд.британски лири,което представлява 80 % преразход на средствата заложени в първоначалния бюджет за изграждане и финансиране.

Пуснати са от двете страни едновременно 11 земокопни машини,които трябва да изградят на финала 2 оперативни железопътни тунела и един сервизен тунел посредата.На 30 Октомври,1990г. през малък процеп в земята си стискът ръцете англичанина Graham Fagg и французина Phillippe Cozette под погледа на медиите отразяващи историческото събитие.Евротунела е открит на 6 Май,1994г.на официална церемония от Кралица Елизабет II и френския президент Франсоа Митеран.

Прекосяването на Eвротунела с железопътния оператор Eurotunnel Shuttle за превозните средства и Eurostar за пътниците отнема 35 минути с интензивност 96 преминавания на денонощие,което представлява най-бързата връзка между двете страни.В сравнение най-бързата фериботна връзка се предоставя от линията на P&O Ferries,която отнема 1 час и 30 мин с 24 прекосявания на денонощие между Кале и Дувър.

Статии